Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Κλήρος και λαός της Ξάνθης προσευχήθηκαν στον προστάτη τους Τίμιο Πρόδρομο

Με ευλάβεια και σεβασμό ο ιερός κλήρος και ο πιστός λαός της Ξάνθης τίμησαν τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, πολιούχο και προστάτη της όμορφης Θρακικής πόλεως, ανήμερα της μνήμης της αποτομής της Τιμίας Κεφαλής του. Οι καμπάνες του παλαιού και ιστορικού Μητροπολιτικού Ναού του Τιμίου Προδρόμου, στην Παλαιά Πόλη της Ξάνθης, ηχούσαν από το πρωί της Παρασκευής χαρμόσυνα ενώ οι πιστοί, άνθρωποι κάθε ηλικίας, περίμεναν υπομονετικά για να προσκυνήσουν την ιερή εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή.

Στην θεία λειτουργία προεξήρχε ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου Δαμασκηνός, με συλλειτουργούς τους Μητροπολίτες Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμο, Χίου, Ψαρών και Οινουσών Μάρκο, Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμονα –o οποίος χοροστάτησε στον όρθρο- και τον επιχώριο Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμονα.


Συμμετείχαν Ιερείς της Ι.Μ.Ξάνθης αλλά και των άλλων τριών Μητροπόλεων της Θράκης ενώ παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Γιώργος Παυλίδης, οι τοπικοί Αυτοδιοικητικοί άρχοντες, η Στρατιωτική ηγεσία της Θράκης, εκπρόσωποι της Αστυνομίας, φορέων και συλλόγων της πόλης και πλήθος πιστών.


Το κήρυγμα έκανε ο Μητροπολίτης Χίου Μάρκος ο οποίος αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Τιμίου Προδρόμου, στην ιδιαίτερη θέση του μέσα στη ζωή της Εκκλησίας, στη δράση και το μαρτύριο του. Με λόγο περίτεχνα σμιλευμένο συνέδεσε το πρόσωπο του Ιωάννη με το σήμερα και ειδικότερα με την Θράκη, τη μαρτυρία και την πίστη των κατοίκων της, την αφοσίωση στον Χριστό και την πίστη τους στην Εκκλησία.

Λίγο πριν την απόλυση ο Μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμων ευχαρίστησε τους φιλοξενούμενους Μητροπολίτες που μοιράστηκαν την χαρά της τοπικής Εκκλησίας και συνεόρτασαν με τον λαό της.

Ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου Δαμασκηνός διερμηνεύοντας τα αισθήματα και των υπολοίπων Ιεραρχών ευχαρίστησε τον επιχώριο Μητροπολίτη Ξάνθης και συσχέτισε τη μαρτυρία και το μαρτύριο του Ιωάννου του Πρόδρομου με την μαρτυρία και τον αγώνα ομολογίας πίστης του πιστού λαού της Θράκης.

Εντυπωσιακή ήταν η προσέλευση των πιστών καθόλη της διάρκεια της ημέρας για να προσκυνήσουν την ιερή εικόνα του Τιμίου Προδρόμου, ν’ ανάψουν ένα κερί και να προσευχηθούν στην χάρη του.

Πηγή: AMEN.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου