Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

Ο Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, Υπέρτιμος και Έξαρχος Πάσης Ιωνίας κ. Μάρκος (Βασιλάκης) γεννήθηκε στη Χίο στις 26 Απριλίου 1965. Τέλειωσε το 3ο Δημοτικό Σχολείο Βροντάδου και το Ανδρεάδειο Γυμνάσιο και Λύκειο.
Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι πτυχιούχος του Τμήματος Φιλολογίας. Παρακολούθησε για 3 χρόνια μεταπτυχιακό βυζαντινό διεπιστημονικό σεμινάριο και πήρε έγκριση για διδακτορικό στην βυζαντινή φιλολογία. Παράλληλα υπηρέτησε ως Φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση στον Πειραιά επί πενταετία.

Στη συνέχεια φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και είναιΠτυχιούχος του Τμήματος Θεολογίας.

Διάκονος χειροτονήθηκε το 1994 και Πρεσβύτερος το 2000 από τον μακαριστό Μητροπολίτη Χίου κυρό Διονύσιο. Παραμένοντας πάντοτε κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου κλήθηκε να διακονήσει ως Γραμματέας και αργότερα ως Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ υπηρέτησε ως Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών.

Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών εξελέγη στις 7 Οκτωβρίου 2011 και χειροτονήθηκε στις 8 Οκτωβρίου 2011 στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Νέου Φαλήρου. Η ενθρόνιση του έγινε την 10η Νοεμβρίου 2011, παραμονή των Ελευθερίων της Χίου.

Είναι υποψήφιος Διδάκτωρ της Βυζαντινής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων, της Πανελλήνιας Ενώσεως Θεολόγων, του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» και της ΠΕΚΕΒ. Εχει παρακολουθήσει μαθήματα παλαιογραφίας στο Μ.Ι.Ε.Τ., έχει λάβει μέρος σε συνέδρια ως σύνεδρος και εισηγητής και σε εκκλησιαστικές αποστολές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
1 σχόλιο:

 1. ΑΞΙΟΣΕΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΤΕ 12 Νοεμβρίου 2013
  ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΑ

  Παίρνω το θάρρος να σας γράψω θεωρώντας ότι Σεις έχετε την Δύναμη να ενεργήσετε για να σωθεί και να μην καταρρεύσει το εξωκλήσι του Αγ. Ασώματου στην Παρπαριά Χίου.
  Το παραπάνω μάλλον είναι Βυζαντινό με ιδιαιτέρα κατασκευή σκεπής .
  Απευθύνομαι σε Σας διότι θεωρώ πως οι τις Παρπαριάς και Βολισσού πιστοί ερίζουν για το που ανήκει το εξωκλήσι λες και πρόκειται για αντικείμενό και όχι για τόπο λατρείας της Ιεράς Πίστεως ημών , αδιαφορώντας για την σημασία Του αλλά και για την Ιστορική αξία του.
  Σήμερα έχουμε την τύχη , ακόμη ,να το βλέπουμε και να θεωρούμε το παρελθόν της Αξίας της δύναμης της Πίστεώς μας (οι πιστοί που το κατασκεύασαν και οι λόγοι που τοποθετήθει εκεί).
  Έτσι λοιπόν ελπίζοντας στην παρέμβαση σας για την διάσωση Του σας γράφω.

  Με εκτίμηση
  Ποταμούσης Ιωάννης
  Δρ. Γεωλογίας

  ΑπάντησηΔιαγραφή