Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

«Να μην ξαναζήσουμε τον πύρινο εφιάλτη» [ΒΙΝΤΕΟ]

Με την αντιπυρική περίοδο να οδεύει ήδη στον 2ο μήνα εφαρμογής της, Πυροσβεστική Υπηρεσία Χίου και Εθελοντές Πυροσβέστες ένωσαν τις δυνάμεις τους σε μία προσπάθεια να ενημερώσουν τον κόσμο, εστιάζοντας κυρίως στην ανθρώπινη αμέλεια που συνήθως αποβαίνει καταστροφική για το περιβάλλον.

Στο μήνυμά τους ο Διοικητής της Π.Υ. Χίου Ιακ. Αρχοντάκης, η αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Αθ. Θλιβίτου, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ι.Μ. Χίου π. Γεώργιος Κωνσταντίνου, ο εκπρόσωπος της «Όμικρον» Π. Τριπολίτης καθώς και ο εκπρόσωπος της ομάδας «Ι» της Ιωνίας Θ. Τζούμας υπογράμμισαν την ανάγκη τήρησης όλων των απαραίτητων προληπτικών μέτρων κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου που λήγει στις αρχές του ερχόμενου Οκτωβρίου.

«Η φύση όταν προκαλεί από μόνη της πυρκαγιά έχει και τους τρόπους να την κατασβέσει. Η ανθρώπινη παρέμβαση και αμέλεια είναι αυτή που ουσιαστικά δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα και πολλές φορές μη αναστρέψιμο. Καλούμε τους κατοίκους του νησιού να προστατέψουν το περιβάλλον και τη μοναδική ομορφιά της χιακής γης», είπαν.

Σε μία προσπάθεια αφύπνισης των όσων παραβαίνουν τις διατάξεις της αντιπυρικής περιόδου ο κ. Αρχοντάκης υπενθύμισε τις συνέπειες του εμπρησμού από πρόθεση ή αμέλεια σημειώνοντας ότι ο νόμος και φέτος θα τηρηθεί κατά γράμμα.

«Η υπηρεσία έχει αυτούς τους μηχανισμούς που λίγες ώρες μετά την εκδήλωση οποιουδήποτε συμβάντος είναι σε θέση να εντοπίσει τον υπαίτιο και να τον οδηγήσει στη δικαιοσύνη».


Τι πρέπει να προσέχουμε για να αποτρέψουμε την εκδήλωση πυρκαγιάς

• Μην καίτε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά κατά την διάρκεια των θερινών μηνών και ιδιαίτερα όταν πνέουν ισχυροί άνεμοι.
• Μην ανάβετε τους θερινούς μήνες υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα.
• Αποφύγετε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).
• Μην πετάτε ποτέ αναμμένα τσιγάρα όταν βρίσκεσθε σε υπαίθριους χώρους ή έξω από το αυτοκίνητο ενώ είστε σε κίνηση.
• Μην αφήνετε σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
• Σεβαστείτε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε ευαίσθητες περιοχές σε περιόδους υψηλού κίνδυνου
• Καθαρίστε τις ιδιοκτησίες σας από σωρούς ξερών κλαδιών και άλλων εύφλεκτων υλικών.

Εφόσον αντιληφθείτε πυρκαγιά καλέστε αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο τηλέφωνο 199 και δώστε σαφείς πληροφορίες για το σημείο όπου βλέπετε την πυρκαγιά.

Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου