Σάββατο 22 Ιουνίου 2019

ΤΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΣΤΙΣ ΟΙΝΟΥΣΣΕΣ

theofaneia
«Σήμερον γη και θάλασσα την του κόσμου χαράν εμερίσαντο»


Με μεγάλη λαμπρότητα τελέστηκε φέτος ο εορτασμός των Θεοφανείων και ο Αγιασμός των Υδάτων από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκο στην ακριτική ναυκρατούσα του Αιγαίου, τις Οινούσσες! Ο Χιώτης Επίσκοπος αψηφώντας τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες ήρθε νωρίς το πρωί στο νησί μας με τον Αρχιδιάκονο π. Απόστολο Λάρδα και τον Υπολιμενάρχη αντιπλοίαρχο Λ.Σ. κ. Ιωάννη Μάργαρη και κατευθύνθηκε στον Καθεδρικό Ναό υπό τους χαρμόσυνους ήχους της καμπάνας του Αγ. Νικολάου. Χοροστάτησε στον κατανυκτικό Όρθρο της Εορτής των Επιφανείων και εν συνεχεία ενδυθείς την Αρχιερατική στολή τέλεσε την Θεία Λειτουργία του Μεγ. Βασιλείου με συλλειτουργό τον πρωτοπρεσβύτερο και εφημέριο του νησιού μας π. Νικόλα Καραβά.
Στο κήρυγμα του Θείου Λόγου αμέσως μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου ο Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στο μέγα Μυστήριο της Τριαδικής Θεότητας, το οποίο εμφανίζεται στον κόσμο την ημέρα των Θεοφανείων. «Ο Χριστός είναι Φως εκ Φωτός» τόνισε προς τον ευλαβές εκκλησίασμα ο Επίσκοπος και με παραστατικό τρόπο και με την αφή διαδοχικά τριών κεριών απέδωσε προς τα πνευματικά παιδιά του το κοσμοσωτήριο μήνυμα των Φώτων. «Όταν ανάβεις το κερί από την ίδια φλόγα, το Φως δεν μειώνεται, δεν μερίζεται, δεν μικραίνει» είπε ο Σεβασμιώτατος! «Η φλόγα, το Φως, παραμένει το ίδιο ομοούσιο, ομοιόμορφο και σε όψη και σε σύσταση και σε ουσία! Αυτό το Φως σήμερα προσμένουμε να φωτίσει τις ψυχές μας και να καταυγάσει τον κόσμο μας!»
Επίσης κατά τη θεία Λειτουργία ο Μητροπολίτης τέλεσε τη χειροθεσία ως Αναγνώστη του πρώτου αριστούχου σπουδαστή του Α’ εξαμήνου της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Οινουσσών Γεωργίου Αγαλλιανού, προερχόμενου από πολύτεκνη ευσεβή οικογένεια της Λήμνου, του οποίου και ο μεγαλύτερος αδελφός απεφοίτησε από την ΑΕΝ Μηχανικών Χίου και είναι επίσης Αναγνώστης της Ι.Μ. Χίου.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας έλαβε χώρα η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού, την οποία παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Οινουσσών καπ. Στέφανος Βογιατζής, ο Διοικητής της ΑΕΝ Οινουσσών κ. Παντελής Βατούσης, ο Πρόεδρος του ΣΦΟ κ. Γεώργιος Δανιήλ, η Γεν. Γραμματέας κα Ευγενία Χαλκιά και οι Σύμβουλοι κ. Ιωάννα Π. Λεμού και Σταματία Κωνσταντινίδη, οι λοιπές αρχές και οι κάτοικοι του νησιού.
Εν συνεχεία κλήρος και λαός με προεξάρχοντα τον Μητροπολίτη Χίου κατευθύνθηκαν στο ΟΙΝΟΥΣΣΑΙ ΙΙΙ, από το κατάστρωμα του οποίου, ο Χιώτης Επίσκοπος ανέγνωσε την ευαγγελική περικοπή και εν συνεχεία έριξε στα παγωμένα νερά τον Σταυρό. Οι «τολμηροί» που βούτηξαν ήταν τέσσερις νέοι και τον Σταυρό ανέσυρε ο υπηρετών στο νησί μας λιμενικός Γιάννης Χαβιάρας, ο οποίος ήταν μαθητής στο κατηχητικό που έκανε ο Σεβασμιώτατος ως Διάκονος, στον οποίο ο Πρόεδρος του ΣΦΟ εις ανάμνηση της λαμπρής γιορτής δώρισε χρυσό σταυρό.
Ο Μητροπολίτης κ. Μάρκος ευλογώντας τους νέους, που αψήφησαν το κρύο και έλαβαν την ευλογία του επιφανέντος Χριστού, είπε «Ο Θεός να σώζει και ευλογεί την Αιγνούσα μας! Οι Έλληνες πέφτουν στη θάλασσα μόνο για να πιάσουν τον τίμιο Σταυρό!» και κάλεσε όλους τους συγκεντρωθέντες να ψάλλουν τον Εθνικό Ύμνο υπό τους συνεχείς πανηγυρικούς σφυριγμούς του σημαιοστολισμένου ΟΙΝΟΥΣΣΑΙ ΙΙΙ.
Η λαμπρή πανηγυρική εορτή έκλεισε σε εορταστική ατμόσφαιρα στην Αίθουσα «Μαρίας Π. Λαιμού» όπου ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε την βασιλόπιττα του ΣΦΟ και ο π. Νικόλας έκοψε τα κομμάτια κατά το έθιμο. Τα τουρνέσια έπεσαν στο κομμάτι του π. Νικόλα και της δημοτικής συμβούλου κ. Νίκης Ντούσλαζη.
Ακολούθως ο Πρόεδρος του ΣΦΟ κ. Γεώργιος Δανιήλ προσφωνώντας τον Χιώτη Ιεράρχη τον ευχαρίστησε ευγνωμόνως για την τιμή και τη συγκίνηση της τέλεσης των Θεοφανείων στις Οινούσσες και αναφέρθηκε στο πατριωτικό Ιωβηλαίο των 90 χρόνων από την Ίδρυση του ΣΦΟ, το οποίο εκκινεί στο 2019.
Απευθυνόμενος στα ανά τον κόσμο μέλη του Συλλόγου ο Πρόεδρος « Ο ΣΦΟ είναι το χρέος και η Καινή Διαθήκη, που μας άφησαν οι Ιδρυτές του, οι πρόγονοί μας, η θρυλική «Φιλική Εταιρεία» του 1929, και αυτή τη διαθήκη δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε, να την αλλοιώσουμε ή να την καταργήσουμε. Διδαχθήκαμε πάρα πολλά στα 90 χρόνια της ζωής του ΣΦΟ, δώσαμε απτή και ανάγλυφη την καθοριστική παρουσία του θεσμού αγάπης και φιλαλληλίας σε τούτο το απομακρυσμένο άκρο της Ελλάδος. Και όλη αυτήν την συναρπαστική και τιμητική για μας πρωτοκαθεδρία μόνον στην προσφορά και στην αγάπη για τούτο το νησί μας δίνει σήμερα νέα πνοή και δημιουργεί νέα ευθύνη: να μετουσιώνουμε με πράξεις και όχι με υποσχέσεις, με έργα και όχι με ρητορείες, με πεπραγμένα και όχι με ψευδαισθήσεις».
Κλείνοντας ο Μητροπολίτης Χίου την συγκέντρωση μίλησε με πατρικά και συγκινητικά λόγια για τους ακατάλυτους δεσμούς της Χίου και της Αιγνούσας με τη θάλασσα και απευθυνόμενος στα νέα παιδιά, που σπουδάζουν στην Ακαδημία Εμπ. Ναυτικού είπε ότι η θάλασσα είναι η προαιώνια μήτρα του Ελληνισμού και η τροφός των οικογενειών μας. Πρέπει να συνεχίσουμε να υπηρετούμε και να διαιωνίζουμε αυτήν την παρακαταθήκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου