Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ: «Μετά τη φιλανθρωπία να χτίσουμε στα ερείπια», είπε ο Μάρκος

Του Δημήτρη Τσάκα

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Έκκληση προς τους ομογενείς να συνεχίσουν την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα και να επισκεφθούν μαζικά τη Χίο αυτό το καλοκαίρι απηύθυνε ο Μητροπολίτης Χίου Ψαρών και Οινουσσών Μάρκος.

Ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στις εξελίξεις στη γενέτειρα και υπενθύμισε στους ομογενείς ότι μετά το έργο της φιλανθρωπίας, το επόμενο έργο πρέπει να είναι να ξαναχτίσουμε στα ερείπια.Η ομιλία του Μητροπολίτη Μάρκου έγινε το βράδυ της Τρίτης κατά τη διάρκεια της ανοικτής συγκέντρωσης που διοργάνωσε η Χιακή Ομοσπονδία στο Χιώτικο Σπίτι στην Αστόρια και παραβρέθηκαν εκπρόσωποι όλων των χιακών συλλόγων και των Ηνωμένων Χιακών Σωματείων Αμερικής και Καναδά, καθώς και οι ηγέτες του Ταμείου Αρωγής στην Χίο.

Ο Μητροπολίτης Χίου Μάρκος, όπως έγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας», πραγματοποίησε ολιγοήμερη επίσκεψη στη Νέα Υόρκη, χοροστάτησε στις Θείες Λειτουργίες στον Ιερό Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Μπρούκλιν, του Αγίου Πέτρου στο Μπρονξ, στην Αγρυπνία που πραγματοποιήθηκε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Αστόριας.

Παράλληλα, συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο με τον οποίο, όπως ανέφερε και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, είχαν μια «διεξοδική συζήτηση για εκκλησιαστικά κοινωνικά και εθνικά θέματα».


Το μεσημέρι της Τρίτης, ο κ. Μάρκος απένειμε το Ιερό Σταυρό του Αγίου Ισιδώρου, το ανώτατο βραβείο της Μητροπόλεως, στον εκδότη - διευθυντή του «Ε.Κ.» Αντώνη Η. Διαματάρη για τα 100χρονα της εφημερίδας και το πολυδιάστατο εθνικό έργο.

Ο πρόεδρος της Χιακής Ομοσπονδίας Σταύρος Χαβιάρας καλωσόρισε τον Μητροπολίτη Μάρκο, που όπως επεσήμανε επισκέπτεται για τρίτη φορά τη Νέα Υόρκη, προκειμένου να συναντηθεί και να συνομιλήσει με την Ομογένεια.

Η Αμαλία Μπουρνιά, η οποία μίλησε εκ μέρος του Ταμείου Αρωγής για τη Χίο, παρουσίασε τους εκπροσώπους των Συλλόγων και των Ηνωμένων Χιακών Σωματείων και εστίασε την προσοχή στα προβλήματα που προκλήθηκαν στη γενέτειρα μετά την ένταξη της χώρας στο καθεστώς των μνημονίων και τόνισε ότι προκάλεσε το φαινόμενο των αστέγων και των ανέργων που δεν ήταν άλλο παρά φαινόμενα των κατοχικών εποχών.

Τα αρνητικά αυτά φαινόμενα, όπως επεσήμανε, έγιναν αφορμή για την προ τριών ετών ίδρυση του Ταμείου Αρωγής «Help Chios Relief Fund» το οποίο είχε ως στόχο την ενίσχυση της Διακονίας των Γευμάτων Αγάπης της Μητροπόλεως Χίου.

Η κ. Μπουρνιά ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν δωρίσει πάνω από εκατό χιλιάδες δολάρια και ότι τα 100% των χρημάτων διατίθενται για τα γεύματα αγάπης. Τόνισε επίσης, ότι μέχρι στιγμής με τις δωρεές των ομογενών έχουν προσφέρει πάνω από εκατό χιλιάδες γεύματα αγάπης.

Σημείωσε επίσης ότι οι δωρεές εκπίπτουν της φορολογίας και ευχαρίστησε τον Γιώργο Μαλαφή, τον Γιώργο Παντελίδη, τον Παντελή Παντελίδη, τον Δημήτρη Παντελίδη και άλλους ομογενείς για τις δωρεές τους στο προαναφερόμενο ταμείο.«Ευχαριστώ τον Θεό που με αξίωσε για τρίτη φορά να βρίσκομαι κοντά στα παιδιά μας στη φιλόξενη και φιλελληνική ετούτη χώρα», επεσήμανε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Μητροπολίτης Μάρκος, εκφράζοντας συνάμα την ευγνωμοσύνη προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο που έδωσαν την ευλογία να τελέσει Θείες λειτουργίες στην Αστόρια, στο Μπρούκλιν και στο Μπρονξ.

«Ηλπιζα ότι αυτή τη φορά θα σας έλεγα ευχαριστώ και σας ευγνωμονώ για ό,τι έχετε κάνει μέχρι τώρα. Δυστυχώς η πατρίδα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, τόσο κρίσιμη που δεν υπήρξε ποτέ μετά τα τραγικά γεγονότα του 1974. Πονάμε όλοι και η Ελλάδα πονάει», υπογράμμισε ο Μητροπολίτης.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις επιπρόσθετες δυσκολίες που προκλήθηκαν με την τραπεζική αργία και τον έλεγχο κεφαλαίων και τόνισε ότι το Σάββατο το μεσημέρι θα συγκεντρωθούν στη Μητρόπολη τριακόσιες οικογένειες για να τους δώσουν περισσότερα τρόφιμα για να περάσουν τις δύσκολες στιγμές.

Αναφερόμενος στα γεύματα αγάπης, είπε ότι ξεκίνησαν να δίνουν ένα πιάτο ζεστό στους ανέργους και αστέγους ότι όσο βάθαινε η κρίση, άλλο τόσο μεγάλωναν οι ανάγκες και σήμερα προσφέρουν γεύματα σε ολοήμερα σχολεία και στους 70 σπουδαστές της Ακαδημίας του Εμπορικού Ναυτικού.


«Η Ελλάδα διάγει την πιο κρίσιμη στιγμή μετά το 1974 και για την αντιμετώπισή της χρειάζεται πίστη στον Θεό, εθνική ομοψυχία, ορθολογισμός, λογική και ψυχραιμία. Το συμφέρον του έθνους είναι συνυφασμένο με την ευρωπαϊκή πορεία», είπε ο κ. Μάρκος, υπενθυμίζοντας ότι κριτής της όποιας επιλογής αποφασίσει ο λαός την Κυριακή στο δημοψήφισμα θα είναι ο Θεός και η Ιστορία.

Αναφερόμενος στο έθνος τόνισε ότι έχει αμυντικούς μηχανισμούς που θα του δώσουν τη δυνατότητα να αντέξει και ότι εστιάζονται στις τρεις έννοιες, στην αίσθηση του καθήκοντος που την αντικαταστήσαμε με τα δικαιώματα, του νοικοκύρη και της νοικοκυροσύνης, καθώς και της Αριστείας.

Ο Μητροπολίτης κάλεσε τους ομογενείς να συνεχίσουν να προσφέρουν τον οβολό τους και τους διαβεβαίωσε ότι το επόμενο έργο μετά τη φιλανθρωπία θα είναι να ξαναχτίσουμε πάνω στα ερείπια.

Ακολούθως, ο πρόεδρος της Χιακής Ομοσπονδίας Σταύρος Χαβιάρας παρέδωσε στον Μητροπολίτη επιταγή αξίας έξι χιλιάδων δολαρίων και κάλεσε τους ομογενείς να επισκεφθούν τη Χίο αυτό το καλοκαίρι.

«Σας ευχαριστώ και σας καλώ να βρεθούμε όλοι μαζί στη Χίο αυτό το καλοκαίρι. Η παρουσία σας στη Χίο θα αποτελέσει ηθική ένεση γι’ αυτούς που ζουν στο νησί», κατέληξε ο Μητροπολίτης Μάρκος.

Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ/Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου