Κυριακή 23 Ιουνίου 2019

Συγκίνησε η υμνολογία των Παθών τους Οινουσσιώτες

chorodiaoinousses
Συγκίνηση και κατάνυξη δώρισε στους κατοίκους η εξαιρετική συναυλία, που πραγματοποίησε χθες Δευτέρα 15 Απριλίου ο Σύλλογος Ιεροψαλτών Χίου «Ρωμανός ο Μελωδός» στον περίλαμπρο Ιερό Ναό Αγ. Νικολάου Οινουσσών.


Με πρόσκληση και πρωτοβουλία του Συλλόγου «Φίλοι Οινουσσών» διοργανώθηκε η παρουσίαση των περίτεχνων μουσικολογικά και ανεπανάληπτων ποιητικά Ύμνων της Εκκλησίας μας από τα λατρευτικά κείμενα της Μεγ. Εβδομάδος. Η εκδήλωση τέθηκε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών και τίμησε με την παρουσία και ευλογία του ο Ποιμενάρχης κ. Μάρκος.
Ο Πρόεδρος του ΣΦΟ κ. Γεώργιος Στ. Δανιήλ στην προσφώνησή του κάλεσε όλους να εισέλθουν στον Νυμφώνα για να συμμετάσχουν «εις εστίασιν πνευματικήν» όπου «ήχος καθαρός εορταζόντων». Επισήμανε δε ότι η ποίηση της υμνογραφίας μας επί 15 αιώνες διατηρεί μια αστείρευτη νεότητα και κατανύσσει τις ψυχές, θερμαίνει τις καρδιές και προετοιμάζει τους χριστιανούς για το Πάσχα.
Οι έμπειροι Πρωτοψάλτες, υπό τη διεύθυνση και διδασκαλία του άρχοντος Χοράρχη τους κ. Δημητρίου Ζαννίκου, απέδωσαν με ιδιαίτερο σεβασμό και προσήλωση στα αρχαία μουσικά κείμενα τους κατανυκτικούς ύμνους αρχίζοντας από το «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…» και φτάνοντας μέχρι τα εγκώμια και τον επιτάφιο θρήνο.
Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος, απευθυνόμενος στους πιστούς και χρησιμοποιώντας την παραβολή των δέκα παρθένων, τόνισε ότι η προετοιμασία των χριστιανών δεν προϋποθέτει μόνο την επάρκεια σε έλαιο για τις λαμπάδες προς υποδοχή του Νυμφίου. «Σημαντικότερη αξία για να βιώσουμε την Ανάσταση έχει η επιδίωξη του ελέους του Θεού, το οποίο θα έρθει αν συγχωρήσουμε τον πλησίον, ακόμη κι αν μας έχει αδικήσει. Η μακροθυμία του Εσταυρωμένου είναι το κλειδί για να φτάσουμε στην Ανάσταση», τόνισε ο Επίσκοπος, υπογραμμίζοντας ότι ο Χριστός πάνω στο Σταυρό προσευχόταν στον ουράνιο Πατέρα του για να συγχωρήσει τους σταυρωτές Του.
Η εκδήλωση έκλεισε με ευχές προς τους σπουδαστές και τους ναυτιλλομένους και με το απολυτίκιο του Αγ. Νικολάου, ενώ με προτροπή του Σεβασμιωτάτου οι ψάλτες ερμήνευσαν σε τεριρέμ το «Μακεδονία ξακουστή» προκαλώντας συγκίνηση στους κατοίκους της ακριτικής Αιγνούσας.
Ο Πρόεδρος του ΣΦΟ δώρισε στον Σύλλογο Ιεροψαλτών «Ρωμανός ο Μελωδός» την εικόνα της Παναγίας Οινουσσιώτισσας ευχαριστώντας για την αγάπη τους προς το νησί μας και τη συμμετοχή τους στον Εσπερινό του Απ. Παύλου και στην παρούσα συναυλία, ενώ ο εφημέριος του Ναού π. Νικόλαος Καραβάς έδωσε τις χίλιες του ευχές στα μέλη του Συλλόγου για την μουσική προσφορά τους προς την Αιγνούσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου