Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

Η ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ ΕΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΦΙΛΙΠΠΩΝ ΠΡΟΚΟΠΙΟΝ


Η Ιερά Μητρόπολις Χίου, Ψαρών και Οινουσσών αναγγέλει προς τον πιστόν Χιακόν λαόν με συγκίνηση την προς τον Αναστάντα Κύριον εκδημία του Χίου εις την καταγωγήν Μητροπολίτου Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κυρού Προκοπίου. Ο μακαριστός Αρχιερεύς υπήρξεν εκ των διαπρεπεστέρων της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, διακρινόμενος διά την βαθυτάτην θεολογικήν του κατάρτισιν, την ακαταπόνητον εργατικότητα, την οξυδέρκειαν, την ευρυμάθειαν, την εντιμότητα, το πνευματικόν, ιεραποστολικόν και φιλανθρωπικόν ἔργον, τις ουσιαστικές παρεμβάσεις εις τα εκκλησιαστικά θέματα, πάντοτε συμφώνως προς τους Ιερούς Κανόνες, και κυρίως το ασυμβίβαστον εκκλησιαστικόν φρόνημα. Εποίμανε την Παύλειον Αποστολικήν Εκκλησίαν των Φιλίππων επί 43 έτη καταλιπών αρίζηλον διακονίαν και διηκόνησεν την Εκκλησίαν από πολυευθύνους θέσεις της κεντρικής διοικήσεως. Προέστη των λατρευτικών συνάξεων εις τον Ἱ. Μητροπολιτικόν Ναόν Χίου επί τῃ 100ῂ επετείῳ των Ελευθερίων της Χίου την 11ην Νοεμβρίου 2012 και ετιμήθη υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών και Οινουσσών την ημέραν της Αναλήψεως εις τον πανηγυρίζοντα Ενοριακόν Ναόν της γενετείρας του, ήτοι εις τον Βουνόν Χίου, με την ἐπίδοσιν τοῦ Σταυρού του Αγίου Ισιδώρου ανώτατης τιμητικής διακρίσεως της Χιακής Ἐκκλησίας, επί τὴ συμπληρώσει 40 ετών θεοφιλούς αρχιερατείας, ενώ προσέφερεν εις την Ιεράν Μητρόπολιν Χίου και ειδικώτερον εις τον Ενοριακόν Ι. Ναόν Αγίου Ευστρατίου Θυμιανών τεμάχιον Ι. Λειψάνου του Αγίου Εύστρατίου (Δεκέμβριος 2011).
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος, συνδεόμενος αρρήκτως πνευματικώς μετ’αυτού, μη δυνάμενος να μεταβή εις Καβάλαν λόγῳ του ετησίου μνημοσύνου της μητρός του, μετέβη την ημέραν και ώραν της εξοδίου Ακολουθίας εις την γενέτειραν του κεκοιμημένου Ιεράρχου και ετέλεσεν Δέησιν υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του, παρουσίᾳ του Βουλευτή Χίου κ. Παναγ. Μηταράκη, του Αντιπεριφερειάρχου Χίου κ. Ιωάν. Ξενάκη, του εκπροσώπου του Δημάρχου Χίου κ. Παντ. Νεαμονίτη, Δημοτικού Συμβούλου Χίου, τοπικών αρχών, της αδελφής του κεκοιμημένου, συγγενών και συμπατριωτών αυτού. Η Ιερά Μητρόπολις Χίου εξεπροσωπήθη εις την εξόδιον Ακολουθίαν από τον Αιδεσιμ. Πρωτο-πρεσβύτερον κ. Στέφανον Λάρδαν, Εφημέριον Ι. Ναού Αναλήψεως Χριστού Βουνού.
Κατά την ημέραν της εξοδίου Ακολουθίας οι σημαίες των Γραφείων της Ι. Μητροπόλεως, του Ι. Μητροπολιτικού Ναού Χίου καί του Ι. Ναού Αναλήψεως Σωτήρος Βουνού κυματίζουν μεσίστιοι ενώ με απόφασιν του Σεβασμιωτάτου τό Γεύμα Αγάπης (Συσσίτιον) της Ι. Μητροπόλεως, το οποίον θα προσφέρεται κατ΄έτος την 8ην Ιουλίου, ημέραν της μνήμης του Αγίου μεγαλομάρτυρος Προκοπίου, θα προσφέρεται κατ’ έτος εις μνήμην του εξαιρέτου αυτού Χίου Ιεράρχου, η δε ενοριακή αίθουσα εις το χωρίον Βουνός θα ονομασθή ΑΙΘΟΥΣΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΩΝ, ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΘΑΣΟΥ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου