Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Το εγκόλπιο ημερολόγιο της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών για το 2014

Εκδόθηκε και κυκλοφορεί το νέο εγκόλπιο ημερολόγιο της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών για το έτος 2014, αφιερωμένο στο Χιώτη Ναυτικό.

Στο εξώφυλλο η εικόνα του Αγίου Νεομάρτυρος Αγγελή του Αργείου του εν Χίω αθλήσαντος (3 Δεκεμβρίου 1813) (έργο της Ι. Σκήτης των Αγ. Πατέρων), στον οποίο Άγιο Νεομάρτυρα αφιερώνεται η εφετινή έκδοση του ημερολογίου. Στο οπισθόφυλλο εικονίζεται ο Ιερός Ναός του Αγίου Αγγελή στο Άργος. 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών προλογίζει το ημερολόγιο αναφερόμενος στους Νεομάρτυρες, στους οποίους εντάσσεται και ο Άγιος Αγγελής ο Αργείος, ο οποίος προ 200 ετών μαρτύρησε στο ευλογημένο νησί της Χίου.

Στις σελίδες 9 ως 31 υπάρχει εμπεριστατωμένη αναφορά στο Μαρτύριο και την Ακολουθία του Αγίου Αγγελή με βάση τον Όσιο Υμνογράφο και Συναξαριστή του Αγίου, Νικηφόρο τον Χίο, στο "Νέον Λειμωνάριον". 

Οι εικόνες που πλαισιώνουν τα κείμενα, αποτελούν ανέκδοτο, μέχρι σήμερα, υλικό, το οποίο προσφέρεται στους φιλάγιους αναγνώστες για να γνωρίσουν καλύτερα τον Άγιο "με την ευχή να πρεσβεύει στον Κύριο και Θεό μας υπέρ των ψυχών ημών." Αναφορά γίνεται (σελ. 32 ως 38) στην επιστημονική ημερίδα με θέμα τον Άγιο Αγγελή, που έγινε στις 28 Σεπτεμβρίου παρελθόντος έτους στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου, επ' ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 ετών από το μαρτύριο του Αγίου στη Χίο. (3 Δεκεμβρίου 1813 - 3 Δεκεμβρίου 2013).

Το κεντρικό μέρος (σ. 39 ως 63) καταλαμβάνει το μηνολόγιο με επισήμανση των εορτών των εν Χίω διαλαμψάντων Αγίων, που διανθίζεται με στοιχεία από την υμνολογία και την εικονογραφία του Αγίου. 

Χρήσιμες πληροφορίες για την Ιερά Μητρόπολη Χίου, για τη διοίκηση, τις υπηρεσίες, τα συμβούλια, το προσωπικό, τη διοικητική διαίρεση, τις ενορίες και τους εφημερίους, τις μονές, τα μνημεία και τα προσκυνήματα, όλους τους τομείς της πνευματικής και φιλανθρωπικής διακονίας, τις σχολές και τα ιδρύματα, την Αγιολογία και τις τοπικές εορτές, βρίσκει ο αναγνώστης στις σελίδες 64 ως 93. 

Η εκδοτική παραγωγή του ημερολογίου, που αποτελείται από 96 σελίδες, έγινε στη Χίο από τις εκδόσεις "Ο ΤΥΠΟΣ - ΖΗΣΙΜΟΣ" otypos.gr, και τα έσοδα θα διατεθούν στο φιλανθρωπικό και πνευματικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως. Το ημερόγιο διατίθεται ήδη σε όλους τους Ενοριακούς Ιερούς Ναούς της Ι. Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών.


Ηλεκτρονική περιήγηση στο ημερολόγιο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου