Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Η Β' Κληρικολαϊκή Σύναξη για τους Ιερείς και τα νέα Μέλη των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χίου έγινε σήμερα Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013 και ώρα 11.00 π.μ. η Β’ Κληρικολαϊκή Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών.
Με σχετικό εγκύκλιο σημείωμα είχαν προσκληθεί σε αυτή οι ιερείς και τα νέα λαϊκά μέλη των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων. Οι ιερείς και οι λαϊκοί συνεργάτες τους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Μάρκου και κατέκλυσαν κυριολεκτικά τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Μηνά Βίκτωρος και Βικεντίου.

Ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε την επί τω αυτώ σύναξιν κληρικών και λαϊκών με εναρκτήρια προσευχή και στη συνέχεια απευθύνθηκε προς τους παρισταμένους περιγράφοντας τον χαρακτήρα και το περιεχόμενο της διακονίας του Εκκλησιαστικού Συμβούλου. Η ιδιότητα αυτή προσιδιάζει σε πρόσωπα που έχουν σχέση με τη μυστηριακή ζωή της Αγίας μας Εκκλησίας και αποδέχονται ότι το «έργο» που επιτελείται στην ενορία το εργάζεται η χάρις του Θεού, ότι η θέση του επιτρόπου δεν είναι θέση εξουσίας, αλλά διακονίας και ότι τα πάντα γίνονται προς δόξαν Θεού.

Ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε ότι το κέντρο της εκκλησιαστικής ζωής είναι η Αγία Τράπεζα, το Ιερό Θυσιαστήριο και ότι πρώτιστο έργο είναι η σωτηρία των πιστών με την προσωπική συμμετοχή και τον αγιασμό τους από τα Ιερά Μυστήρια και τις αγιαστικές πράξεις της Εκκλησίας μας. Παράλληλα και σαν προέκταση του έργου αυτού είναι το κοινωνικό έργο, το οποίο ήδη επιτελείται σε ολόκληρη την μητροπολιτική μας περιφέρεια και αφορά στην έμπρακτη αγάπη προς τον πλησίον.

Επισημάνθηκε επίσης ότι η Αγία Γραφή και οι Ιεροί Κανόνες, καθορίζουν τη ζωή της Εκκλησίας και του κυττάρου της που είναι η κάθε Ενορία, καθώς και ο Καταστατικός Χάρτης, οι Κανονισμοί και οι Κανονιστικές Αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου, αλλά και το Σύνταγμα και οι Νόμοι της Ελληνικής Πολιτείας, αφού η Ελλαδική Εκκλησία, οι Ιερές Μητροπόλεις, οι Ιεροί Ενοριακοί Ναοί και οι Ιερές Μονές ως προς τη σχέση τους με το Κράτος είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

Ακολούθησε η επίδοση των διοριστηρίων εγγράφων από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χίου κ. Μάρκο, σε κάθε ένα από τους εκκλησιαστικούς συμβούλους, οι οποίοι αναλαμβάνουν τα καθήκοντά τους από την 1η Ιανουαρίου 2014 και για τριετή θητεία (1 Ιανουαρίου 2014 – 31 Δεκεμβρίου 2016). Η επίδοση των διοριστηρίων έγινε κατά Αρχιερατική Επιτροπεία με την παρουσία του οικείου Αρχιερατικού Επιτρόπου και του οικείου Εφημερίου, ενώ ως ευλογία όλοι οι νέοι εκκλησιαστικοί σύμβουλοι (420 περίπου) έλαβαν από ένα βιβλίο «Αφιέρωμα εις τον Άγιον Νικόλαον» του μακαριστού Μητροπολίτου Χίου κυρού Διονυσίου Δ’ και κάθε Εκκλησιαστικό Συμβούλιο το «Εγκόλπιον του Εκκλησιαστικού Επιτρόπου». 

Δείτε εδώ εκτενές φωτογραφικό υλικό

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου