Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Το Κέντρο Ημέρας Χίου της Αποστολής επισκέφθηκε ο Αρχιεπίσκοπος

Αποστολή: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης
11/11/2013

Το Κέντρο Ημέρας Χίου της φιλανθρωπικής εταιρείας της Αρχιεπισκοπής "ΑΠΟΣΤΟΛΗ" επισκέφθηκε το μεσημέρι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, συνοδευόμενος από τους Μητροπολίτες Θηβών κ. Γεώργιο, Ιλίου κ. Αθηναγόρα και Χίου κ. Μάρκο.

Τον Αρχιεπίσκοπο και τη συνοδεία του υποδέχθηκαν ο Γενικός Διευθυντής της Αποστολής κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας, η υπεύθυνη του Κέντρου και οι Επιστημονικοί Συνεργάτες. Η υπεύθυνη του κέντρου παρουσίασε στον Αρχιεπίσκοπο τους σκοπούς ίδρυσης του Κέντρου, ενώ ο κ. Δήμτσας αναφέρθηκε στις δραστηριότητες, στις υπηρεσίες του Κέντρου, αλλά και στα μελλοντικά σχέδια. Παρουσίασε στοιχεία με την πρόοδο του Κέντρου Ημέρας Ψυχικής Υγείας, δίνοντας έμφαση στην αύξηση του δείκτη εμπιστοσύνης της τοπικής κοινωνίας απέναντι στο επιστημονικό προσωπικό της δομής, το οποίο από το 2007 έως σήμερα έχει αυξήσει κατά 150% την επισκεψιμότητα του.

Ο Αρχιεπίσκοπος στον χαιρετισμό του μεταξύ άλλων ανέφερε πως «Σε μια εποχή που η οικονομική κρίση οδηγεί τους ανθρώπους στην απομόνωση με αποτέλεσμα την έξαρση των ψυχολογικών παθήσεων, όπως η κατάθλιψη, το Κέντρο Ημέρας Ψυχικής Υγείας της «Αποστολής» στη Χίο, στέκεται δίπλα στους ανθρώπους που υποφέρουν προσφέροντας τους αγάπη».

Επισήμανε, επίσης, πως «το μεγαλύτερο φάρμακο στην ψυχική ασθένεια είναι η χριστιανική αγάπη». Παράλληλα αναφέρθηκε στο έργο του στη Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας, λέγοντας ότι η Εκκλησία εδώ και πολλά χρόνια έχει δημιουργήσει και λειτουργήσει με επιτυχία ανάλογα Κέντρα. Επίσης χαρακτήρισε σημαντικό για την τοπική κοινωνία το έργο που γίνεται.

Το Κέντρο Ημέρας Χίου λειτουργεί ως μονάδα ημερήσιας θεραπευτικής φροντίδας και ενίσχυσης της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης ενηλίκων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας που σχετίζονται τόσο με την ασθένεια όσο και με την κοινωνική τους λειτουργικότητα.

Το πρόγραμμα της ημερήσιας λειτουργίας του Κέντρου περιλαμβάνει, πέραν των ατομικών συνεντεύξεων ψυχιάτρου και ψυχολόγου, εργοθεραπευτικές ομάδες στο πλαίσιο της κοινωνικής λέσχης καθώς και ομάδα μαγειρικής, ομάδα κατασκευών, κηπουρικής, ζωγραφικής, προβολής ταινιών, κοινωνικοποίησης, γυμναστικής και εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Πραγματοποιούνται επίσης ημερίδες ευαισθητοποίησης πάνω σε θέματα ψυχικής υγείας για την αντιμετώπιση του κοινωνικού στιγματισμού και τέλος αρθρογραφία στον τοπικό Τύπο για την ενημέρωση της κοινότητας.

Το Κέντρο Ημέρας Χίου παρέχει πολύπλευρες υπηρεσίες σε συνανθρώπους με ψυχικές διαταραχές, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί ένα χώρο συνεύρεσης, δημιουργίας και επικοινωνίας για όλους όσους χρειάζονται υποστήριξη και ενίσχυση. Oι επωφελούμενοι και οι οικογένειές τους σε συνεργασία με την διεπιστημονική θεραπευτική ομάδα έχουν τη δυνατότητα να μοιραστούν τις εμπειρίες και τις ανησυχίες τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που συναντούν στην καθημερινότητά τους.

Επιπλέον, το Κέντρο Ημέρας παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες που απευθύνονται σε άτομα ευπαθών κοινωνικών ομάδων, άτομα που αντιμετωπίζουν οικονομικά, κοινωνικά, επαγγελματικά ή προσωπικά προβλήματα, καθώς και σε παιδιά, γονείς και εφήβους.


Στο πλαίσιο της κοινοτικής αντίληψης σε θέματα ψυχικής υγείας, το Κέντρο Ημέρας Χίου συνεργάζεται με Ψυχιατρικά Νοσηλευτικά Ιδρύματα, Ψυχιατρικές Κλινικές Γενικών Νοσοκομείων, Κέντρα Ψυχικής Υγιεινής, ενδιάμεσες δομές αποκατάστασης, όπως Ξενώνες και Οικοτροφεία, άλλα Κέντρα Ημέρας, Ειδικά Κέντρα Κοινωνικής Επανένταξης, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα Αστυνομικά Τμήματα της περιοχής, συλλόγους Γονέων, Δίκτυα Εθελοντών, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου