Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

30 Ἰουνίου 2013 - Κυριακή τῶν Ἁγίων Πάντων

ΤΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
Ἀριθμός 22
Κυριακή τῶν Ἁγίων Πάντων
30 Ἰουνίου 2013
(Ἑβρ. ια΄ 33 – ιβ΄2 )
 
«Δι’ ὑπομονῆς τρέχωμεν τόν προκείμενον ἡμῖν ἀγῶνα...»

Οἱ Ἅγιοι Πάντες, δηλαδή ὅλοι οἱ ἅγιοι, ἀγαπητοί μου ἀδελφοί, ἀπό τούς Ἀποστόλους μέχρι σήμερα καί μέχρι τή συντέλεια τῶν αἰώνων, ἀποτελοῦν τήν καρποφορία τοῦ Παρακλήτου, πού ἀπό τήν ἡμέρα τῆς Πεντηκοστῆς ἐνοικεῖ καί ἐνεργεῖ μέσα στήν Ἐκκλησία τοῦ Χριστοῦ. Τίποτε ἄλλο δέν ἀποδεικνύει τόσο τήν παρουσία τοῦ Ἁγίου Πνεύματος στήν Ἐκκλησία ὅσο ἡ ζωή τῶν Ἁγίων۠ ἡ ἄσκηση, ἡ μαρτυρία καί ἡ ἄθληση τῶν πιστῶν τέκνων τοῦ Θεοῦ, πού σήμερα τιμοῦμε τή μνήμη τους.

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΩΝ ΦΑΝΕΝΤΩΝ ΣΑΜΗΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ Το αφιερωμένο στους εν Σάμῃ διαλάμψαντες και πεφανερωθέντες ομολογητές Αγίους Γρηγόριο, Θεόδωρο και Λέοντα ιστορικό μοναστήρι της Κεφαλληνίας

Στο ανατολικό τμήμα της Κεφαλληνίας που είναι και το μεγαλύτερο νησί του Ιονίου, γνωστό από την αρχαιότητα με το όνομα «Σάμος» λόγω του εξαιρετικά ορεινού εδάφους του, βρίσκεται κτισμένη σε περιοχή με πλούσιες φυσικές ομορφιές, φημισμένα σπήλαια και ιστορικά μοναστήρια η όμορφη παραθαλάσσια κωμόπολη της Σάμης με φυσικό λιμάνι που αποτελούσε, όπως και σήμερα, ένα σημαντικό σταυροδρόμι επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδος και Δύσης.

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

“Περί τινων Θεμάτων ἀφορώντων εἰς τήν Θείαν Λατρείαν”

Πρωτ. 2350
Αριθμ. Διεκπ. 1093
Αθήνα 6 Ιουνίου 2013

Πρός
Τούς Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτας
Τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος

Σεβασμιώτατε ἐν Χριστῷ ἀδελφέ,

Η Δ.Ι.Σ. εμμένει για την αργία της Κυριακής

monipetrakiΕξ αφορμής ερωτημάτων που δέχθηκε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος, σχετικά με το θέμα της αργίας της Κυριακής απάντησε: «Η Ιερά Σύνοδος, όπως παλαιότερα, έτσι και τώρα έχει τοποθετηθεί με σαφήνεια και ευθύτητα πάνω στο θέμα αυτό. Η ημέρα της Κυριακής, όπως εμφανέστατα δηλώνεται και από το περιεχόμενο της λέξης, είναι ημέρα αφιερωμένη στον Κύριο. Ως εκ τούτου η θέση της Εκκλησίας είναι: η Κυριακή να παραμείνει αργία, ώστε να δίδεται η ευκαιρία στους χριστιανούς όχι μόνο να λατρεύουν το Θεό τους, αλλά και να τους παρέχεται η δυνατότητα να αναπαύονται από τον κόπο της εβδομάδος και να προετοιμάζονται και να προγραμματίζουν τις όποιες κινήσεις τους για την επομένη που ξεκινά. Γι᾿ αυτό εκφράζουμε την ευχή να εισακουσθεί η θέση της Εκκλησίας, των χριστιανών και των ανθρώπων του εμπορίου, για να παραμείνει η από αιώνων ισχύουσα αργία της Κυριακής».
Εκ της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Μετακομιδή Ιερών Λειψάνων του Εθνομάρτυρος Μητροπολίτου Χίου Πλάτωνος Φραγκιάδη (βίντεο)

Ο ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ο ΠΑΡΙΟΣ (1721-1813) Ένας μεγάλος διδάσκαλος του Γένους και ένας φλογερός ζηλωτής της ορθοδόξου παραδόσεως

Μέσα στη χορεία των μεγάλων πνευματικών αναστημάτων της Ορθοδοξίας εξέχουσα θέση κατέχει ο εν Χίῳ οσιακώς κοιμηθείς στις 24 Ιουνίου 1813 Άγιος Αθανάσιος ο Πάριος, ο οποίος αναδείχθηκε διαπρεπής θεολόγος, φωτεινός διδάσκαλος του Γένους, ακαταπόνητος εθναπόστολος, στερρός υπέρμαχος της Ορθοδοξίας, απαρέγκλιτος φρουρός και θεματοφύλακας της ορθοδόξου παραδόσεως, πολυγραφότατος συγγραφέας, ηγετικό στέλεχος του φιλοκαλικού κινήματος, ιδρυτής και σχολάρχης της περιωνύμου Μεγάλης Σχολής της Χίου. 

Η μετακομιδή των λειψάνων του Ιερομάρτυρος και Εθνομάρτυρος Μητροπολίτου Χίου Πλάτωνος

Φωτογραφικά στιγμιότυπα από την μετακομιδή των ιερών λειψάνων του Ιερομάρτυρος και Εθνομάρτυρος Μητροπολίτου Χίου Πλάτωνος Φραγκιάδου του Νεομάρτυρος. (+1822)

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Πανηγυρικός εορτασμός του πρωτοκορυφαίου Αποστόλου Παύλου στην πλατεία Ναυτοσύνης των Οινουσσών


ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΙΕΡΟΥ ΠΑΡΑΒΗΜΑΤΟΣ ΟΣΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΡΙΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΚΛΙΤΟΥΣ Ι.Ν.ΧΡΙΣΤΟΥ ΛΙΒΑΔΙΩΝ ΧΙΟΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΠΑΝΗΓΥΡΕΩΣ ΣΕ ΜΟΡΦΗ PDF



Λήξη δραστηριοτήτων Κουκουναρείου Πνευματικού Κέντρου

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

         Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Λατομιτίσσης και οι διδάσκοντες εις το Κουκουνάρειον Πνευματικόν Κέντρον Παναγίας Λατομιτίσσης, σας προσκαλούν να τιμήσετε με την παρουσία σας την εκδήλωση η οποία θα γίνει την  20ην Ιουνίου ημέρα Πέμπτη και ώρα 7:30 μ.μ. εις το ως άνω Πνευματικόν Κέντρον της Ενορίας μας, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χίου Ψαρών και Οινουσσών κ.ΜΑΡΚΟΥ επί τη λήξει των Ενοριακών Δραστηριοτήτων της περιόδου   2012 - 2013

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Η ιστορία της Εκκλησίας της Χίου

miποροῦμε νά τή χωρίσουμε σέ πέντε περιόδους: α) ἀπό τό 33 – 325 μ.Χ., δηλ. τή ρωμαϊκή ἐποχή. β) ἀπό τό 325 – 1346 μ. Χ. δηλ. τή βυζαντινή ἐποχή. γ) ἀπό τό 1346 – 1566 μ.Χ. δηλ. τήν ἐποχή τῆς Φραγκοκρατίας (Γενουατοκρατίας). δ) ἀπό τό 1566 – 1912 μ. Χ., δηλ. τήν ἐποχή τῆς Τουρκοκρατίας καί ε)ἀπό τό 1912 μέχρι σήμερα.